Mit eszik a klímakompresszor?

Mit eszik a klímakompresszor?

2019-04-11 14:25:53

Tagek:
klíma, klímakompresszor, klímagáz, olaj a klímában, klímatöltés






A gépjármű klíma karbantartása több szempontból is nagyon fontos, most az egyik tényezőt vesszük górcső alá.

Ahhoz, hogy az autónkban hideg legyen, karban kell tartani a klíma rendszert, melynek egyik fő eleme a klíma kompresszor. A kompresszor egy nagyon érzékeny alkatrész, mely akár egy fémreszelék darabtól is tönkre mehet.

Hogyan keletkezik a fémreszelék?
Sokan nem tudják, de a klíma rendszerben áramlik a gáz mellett olaj is. Ez az olaj keni a tömítéseket, és ami még fontosabb a kompresszort is. Biztosan tapasztalták már, hogy 40 rántotthúst nem lehet 2 liter olajban kisütni, valamint egy autóban sem csak 200.000 km után cserélnek olajat. Az olaj ugyanis „elfárad” és nem biztosít megfelelő kenést. Tehát ha a klíma rendszerben nem cserélünk olajat, a benne lévő mozgó alkatrészek egymáson súrlódva elkopnak és fémreszeléket képeznek. Ha ezek a fémreszelékek visszajutnak a kompresszorba, akkor már kész is a baj, hiszen a kompresszorba egyetlen vízcsepp is végzetes kárt okoz, javítása pedig akár több százezer forintba is kerülhet.

Fontos tudni továbbá, hogy ezt az olajat csak úgy nyerhetjük ki a rendszerből, ha előtte teljesen eltávolítottuk a klímagázt. Tehát ha valaki csak szeretne „rátölteni" a klímagázra, akkor biztosak lehetünk abban, hogy olajat nem cserél a rendszerben, így elhanyagolva és veszélyeztetve annak működését.

Ha további kérdése van, hívjon minket bizalommal.

„Azért vagyunk, hogy segítsünk.”